Eivind Gullberg Jensen uit Noorwegen wordt de nieuwe chef-dirigent van het Noord Nederlands Orkest

Eivind Gullberg Jensen uit Noorwegen wordt de nieuwe chef-dirigent van het Noord Nederlands Orkest

Maandag werd Liesbeth Kok gepresenteerd als nieuwe directeur van het Noord Nederlands Orkest. Nu is ook de nieuwe chef-dirigent bekend: Eivind Gullberg Jensen.

De 49-jarige Noor volgt in die functie Stefan Asbury op, die in 2015 vertrok. Gullberg Jensen staat met ingang van volgend seizoen zes weken per jaar op de bok bij het NNO. Hij tekent voor drie seizoenen.

Daarmee heeft het symfonieorkest na zeven seizoenen eindelijk weer een chef-dirigent. Artistiek leider Marcel Mandos is blij met Gullberg Jensen, die van de musici van het orkest de meeste steun kreeg van de overgebleven kandidaten.

‘Allround vakman met een groot repertoire’

,,Hij is een zeer begaafde dirigent”, zegt Mandos. ,,Een allround vakman met een groot repertoire, die veel verschillende stijlen beheerst. Gullberg Jensen is enorm gefocust op klank en kleur. En hij is een verbinder. Echt iemand die het orkest verder kan helpen.”

Gullberg Jensen is sinds begin dit jaar artistiek en algemeen directeur van de Nationale Opera in zijn woonplaats Bergen (Noorwegen). Dat blijft zijn hoofdbaan. Mandos: ,,Hij werkte al met veel grote orkesten maar is geen dirigent die alleen met zijn carrière bezig is en doorlopend de wereld overvliegt. Het is een echte familieman die veel tijd met zijn gezin doorbrengt.”

In januari op de bok bij het NNO

Gullberg Jensen stond tot nu toe drie keer op de bok bij het NNO. In 2018 debuteerde hij met Verdi’s Requiem . In maart en september van dit jaar stond hij eveneens voor het orkest en eind januari 2022 komt hij weer, dan nog als gastdirigent. Dan speelt het NNO onder zijn leiding werk van Jean Sibelius en Richard Strauss in Groningen, Assen en Amsterdam.

De Noor is opgeleid door de befaamde Finse ‘dirigentenmaker’ Jorma Panula en studeerde ook bij de Oostenrijkse dirigent Leopold Hager. Van 2009 tot 2014 was hij chef-dirigent bij NDR Radiophilharmonie. Naast de nieuwe chef-dirigent heeft het NNO ook twee vaste gastdirigenten: Hartmut Haenchen (vanaf het seizoen 2022-2023) en Antony Hermus (sinds zomer 2015).

In de cultuurbijlage van vandaag een interview met de scheidende directeur van het NNO, Ingeborg Walinga, dat eerder deze week plaatshad.